New approaches for the acquisition, systematisation and interpretation of archaeological artefacts - Wilczek, Josef, 1985- (2017)
Práce archeologů je tradičně založena na klasifikaci archeologických artefaktů. Mezi všemi vnitřními a vnějšími charakteristikami artefaktů (materiál, dekorace, způsob výroby, atd.), je tvar často považován za prvek, podávající informace o chronologických, sociálních, náboženských a kulturních aspektech dřívějších populací. Ačkoliv jsou v dnešní době klasifikace archeologických artefaktů pečlivě vypracované a obecně přijímané, jsou typologie často pouvažovány za subjektivní, nejednoznačné a časově velmi náročné. Hlavním cílem doktorského projektu je proto překonat most mezi archeologií a dalšími vědními odvětvími jako matematika, statistika a počítačové vědy, s motivací (semi-)automatizovat proces akvizice, klasifikace a atribuce archeologických artefaktů. Disertační práce se skládá z úvodu (první kapitola), po němž následují tři kapitoly prezentující navrhované metody, jejichž cílem je zjednodušení několika klíčových úkolů potřebných pro ilustraci, identifikaci, rekonstrukci a interpr