Mass spectrometry of nanomaterials and clusters - Mawale, Ravi Madhukar; Havel, Josef, 1940-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2017)
Tato Disertace se zabývá studiem některých vybraných nanomateriálů a chalkogenidů laserovou desorpční ionizací (LDI) a matricovou laserovou desorpční ionizací (MALDI) za pomoci matric, na přístroji vybaveném kvadrupólovou pastí a hmotnostním spektrometrem s analysou doby letu (QIT TOF-MS) a také aplikací dalších analytických technik. Byly diskutovány aplikace těchto nanomateriálů. Nanomateriály (AgTe, AuAgTe a AuFe) byly připraveny různými metodami a AgAsS2 sklo bylo syntetizováno technikou tavení v inertní atmosféře. Aplikací LDI (pomocí pulzního dusíkového laseru při 337 nm) generované klastry z těchto materiálů v plynné fázi byly analyzovány za použití QIT TOF-MS. Stechiometrie klastrů byla určována porovnáním experimentálních a teoretických izotopových vzorů pomocí software Launchpad (Kompact verze 2.3.4, 2003) společnosti Kratos Ltd (Shimadzu). V prvních dvou případech (AgTe a AuAgTe) adsorpce nanočástic zlata nebo stříbra na teluru vedla k přípravě nového druhu AuAgTe/AgTe
The objective of this research is to study the selected nanomaterials and chalcogenides by Laser Desorption Ionization (LDI)/Matrix-Assisted Laser Desorption Ionization (MALDI) with Quadrupole Ion Trap Time-of-Flight Mass Spectrometry (QIT ToF - MS) and other analytical techniques that are discussed in detail in further sections. The applications of these nanomaterials have also been discussed in detail. The nanomaterials, namely AgTe, AuAgTe, and AuFe, were prepared by different methods; and AgAsS2 glass was synthesized by melt-quench technique in inert atmosphere. LDI (using pulsed nitrogen laser at 337 nm) generated clusters from these materials in gas phase were analyzed by QIT TOF - MS. The stoichiometry of these clusters was determined by comparing experimental and theoretical isotopic patterns using Launchpad software (Kompact version 2.3.4, 2003) from Kratos Analytical Ltd (Shimadzu). Adsorption of gold and/or silver nanoparticles on tellurium leads to the formation of a new ki
Vedoucí práce: Josef Havel
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: fyzika klastrů; hmotnostní spektrometrie; laserová terapie; nanočástice; cluster physics; mass spectroscopy; nanoparticles; Laser Therapy; disertace; dissertations