Mass spectrometry of nanomaterials and clusters - Mawale, Ravi Madhukar (2017)
Tato Disertace se zabývá studiem některých vybraných nanomateriálů a chalkogenidů laserovou desorpční ionizací (LDI) a matricovou laserovou desorpční ionizací (MALDI) za pomoci matric, na přístroji vybaveném kvadrupólovou pastí a hmotnostním spektrometrem s analysou doby letu (QIT TOF-MS) a také aplikací dalších analytických technik. Byly diskutovány aplikace těchto nanomateriálů. Nanomateriály (AgTe, AuAgTe a AuFe) byly připraveny různými metodami a AgAsS2 sklo bylo syntetizováno technikou tavení v inertní atmosféře. Aplikací LDI (pomocí pulzního dusíkového laseru při 337 nm) generované klastry z těchto materiálů v plynné fázi byly analyzovány za použití QIT TOF-MS. Stechiometrie klastrů byla určována porovnáním experimentálních a teoretických izotopových vzorů pomocí software Launchpad (Kompact verze 2.3.4, 2003) společnosti Kratos Ltd (Shimadzu). V prvních dvou případech (AgTe a AuAgTe) adsorpce nanočástic zlata nebo stříbra na teluru vedla k přípravě nového druhu AuAgTe/AgTe