Applications of mass spectrometry in biomedical research - Kolářová, Lenka (2017)
Doktorská disertace se zabývá několika aplikacemi hmotnostní spektrometrie (MS) v biomedicíně se zaměřením na použití nanomateriálů jako matrice a pro přípravu vzorků pro extrakci pevnou fází různých biomolekul a také pro kalibraci analyzátoru doby letu (TOF) nebo TOF spojeného s kvadrupólovou iontovou pastí (QIT). Výsledky jsou prezentovány jako soubor tří prací. První práce podává přehled o klasických histologických barvicích metodách a speciálních vizualizačních technikách pro účely tkáňového zobrazování, použití různých nanočástic (NPs) jako vizualizačních činidel, použití ionizace laserem za přítomnosti matrice (MALDI) TOF MS v analýze tkání a možnostech využití NPs v zobrazovací hmotnostní spektrometrii (IMS). Druhá studie popisuje vliv zlatých nanočástic (AuNPs) ve tvaru květin na ionizaci různých peptidů pomocí MALDI TOF MS. Bylo provedeno srovnání konvenční metody MALDI s metodami využívajícími jak samotné AuNPs ve tvaru květin, tak kombinované s kyselinou α-kyano-4-hydroxysko