Aristokracie vkusu. Umělecký mecenát a sběratelství knížat ze Salm-Reifferscheidtů v 19. století - Tomášek, Petr, 1976- (2017)
U příslušníků šlechty se kladný vztah k umění a dobrý vkus všeobecně předpokládají, výtvarné zájmy aristokracie však měly mnoho vrstev a podob. Salm-Reifferscheidtové nevynikali ani rozsáhlým pozemkovým vlastnictvím jako Schwarzenbergové, ani pohádkovým bohatstvím jako Liechtensteinové, se kterými byli blízce spřízněni. Hned v několika generacích se však významně projevili svými vědeckými, literárními a uměleckými zájmy. Jejich zaujetí architekturou a výtvarným uměním přitom nebylo motivován jen obvyklou potřebou vizuální reprezentace. U některých příslušníků rodu se jednalo o osobní zálibu, nebo dokonce vášeň, projevovanou občas vedle sběratelství a mecenášství také diletantskou uměleckou tvorbou. Proto „aristokracie vkusu“. Starobylý rod Salm-Reifferscheidtů odvozuje svůj původ od Gerarda z Reifferscheidtu († 1194), jenž založil na hradě Reifferscheidt v Porýní nedaleko Trevíru dynastii, která přetrvala dodnes. Díky úspěšné sňatkové a dědické politice získal rod ve 14. a 15. století