Vyhodnocení efektivity non-invazivního stagingu nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC) levého horního laloku v komparaci s výsledky systematické mediastinální lymfadenektomie ve vztahu k celkovému přežívání - Benej, Michal, 1985- (2017)
Nemalobuněčný karcinom levého horního laloku plic je charakterizován unikátním systémem lymfatické drenáže a časnými uzlinovými metastázami v aortopulmonální oblasti, které vzhledem k anatomickému uložení nejsou dostupné konvenčním stagingovým metodám. Prvním cílem práce bylo posouzení konkordance klinického a patologického nodálního statusu u nemalobuněčného karcinomu plic levého horního laloku a důsledky monoetážové pozitivity uzlin v aortopulmonální oblasti na celkové přežívání. Statistickou komparativní analýzou velikosti lymfatické uzliny v aortopulmonální oblasti pomocí zobrazovacích metod a výsledku histologického vyšetření byla stanovena její „fyziologická a patologická“ velikost. Na základě výsledků systematické mediastinální lymfadenektomie bylo analyzováno metastazování nádoru plic do lymfatických uzlin mediastina k ověření hypotézy existence sentinelové uzliny u NSCLC levého horního laloku.