Neinvazivní biomarkery karcinomu ledviny jako možný nástroj pro screening a časnou diagnostiku - Fedorko, Michal (2017)
V současné době není kromě zobrazovacích vyšetření dostupná žádná jiná diagnostická metoda pro časnou detekci karcinomu z renálních buněk. Stejně tak neexistuje biomarker použitelný v praxi pro diagnostiku karcinomu z renálních buněk nebo screening populace. Cílem dizertační práce je přehled aktuálních diagnostických možností pro neinvazivní časnou detekci karcinomu z renálních buněk a ve výzkumné části identifikace diagnostických mikroRNA (miRNA) v moči pacientů s expanzivním procesem na ledvině umožňujících časný záchyt karcinomu z renálních buněk. Do studie bylo zařazeno celkově 105 pacientů (69 pacientů s histologicky verifikovaným světlobuněčným karcinomem z renálních buněk v preparátu po radikální nefrektomii nebo resekci ledviny a 36 kontrol). U všech subjektů byla odebraná první ranní moč, u pacientů s nádorem před jeho chirurgickým odstraněním. Metodou kvantitativní Real-Time PCR array byly v moči stanoveny expresní profily miRNA z rodiny let-7 a jejich hodnoty byly srovnány mezi skupinou pacientů s nádroem a zdravými kontrolami. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny.