Využití zevní fixace v ortopedii a traumatologii lokte - Feranec, Martin (2017)
U loketního kloubu je více než u kloubů jiných nezbytné dodržovat zásady AO (Arbeitsgemeinschaft fůr Osteosynthesefragen), tj. anatomickou repozici, stabilní osteosyntézu a zejména časnou rehabilitaci. Ošetření nebo poranění měkkých tkání nezřídka vyžaduje současně fixaci i pohyb v kloubu. V experimentální části jsme kloubový zevní fixátor aplikovali na loketní kloub u 20 kadaverů ve 12 rozdílných pozicích osy otáčení. Cílem studie bylo zhodnotit vliv na pohyb loketního kloubu. Cílem první klinické části práce bylo vyhodnotit skupinu pacientů s poraněním loketního kloubu, u které byl užit kloubový zevní fixátor (13 pacientů ) a porovnat ji se skupinou pacientů léčených po repozici konzervativně (12 pacientů). Cílem druhé klinické části práce bylo zhodnotit užití zevní fixace při uvolnění ztuhlosti loketního kloubu. V první skupině (8 pacientů) byla artrolýza ukončena aplikací fixátoru. Ve druhé skupině (8 pacientů) byla k fixaci lokte užita kloubová loketní ortéza.