Emerging contaminants in marine waters - Brumovský, Miroslav (2017)
Syntetické organické sloučeniny se v průběhu posledního století staly nezbytnou součástí léčiv, prostředků osobní péče, čisticích prostředků, mají nezastupitelnou roli v zemědělství a využívají se v prakticky každé průmyslové výrobě. Celá řada těchto látek může v průběhu svého životního cyklu pronikat do mořského prostředí. Obvyklé zdroje znečištění mořských vod představují komunální a průmyslové odpadní vody, zemědělská a průmyslová činnost a také hustá námořní doprava. U některých znečišťujících látek byly objeveny nebezpečné vlastnosti pro lidské zdraví a životní prostředí. Přestože výroba a využití omezeného množství, převážně historických, polutantů již podléhá mezinárodní regulaci, existují tisíce neregulovaných („nových“) kontaminantů, o kterých v současnosti existuje jen málo informací o jejich výskytu, osudu v životním prostředí a toxicitě pro mořské ekosystémy. I když se hladiny detekovaných polutantů obvykle pohybují v oblasti ng/L, toxické efekty složitých směsí organických