Detection of biologically active pollutants in the aquatic environment - Sadílek, Jan; Šimek, Zdeněk, 1956-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
V souvislosti s nárůstem lidské populace a většími nároky na zemědělskou a průmyslovou činnost dochází k nárůstu produkce chemických látek. Během výroby a používání těchto chemických látek však dochází k jejich uvolňování do všech složek životního prostředí ve velmi vysokých koncentracích. Tyto látky pak díky své biologické aktivitě primárně či sekundárně ovlivňují přirozené funkce ekosystémů, narušují jejich stabilitu a negativně působí na rozmanitost rostlinných a živočišných druhů žijících v těchto společenstvech. Předložená dizertační práce je zaměřená na detekci dvou skupin biologicky aktivních látek vyskytujících se ve vodním prostředí. První skupinou jsou steroidní estrogeny, které jsou přirozeně produkovány lidmi i zvířaty či cíleně vyráběny a uvolňovány do vodních ekosystémů z různorodých zdrojů. Druhou skupinou jsou pak sinicové toxiny, tedy biologicky aktivní chemické látky přirozeně produkované sinicemi různých druhů jako důsledek nadměrného zanášení hnojiv do vodního p
In connection with the increase in human population and the greater demands for agricultural and industrial activities the production of chemical substances increased. The production and use of these chemicals leads to their releasing into the all components of environment at very high concentrations. These compounds, owing to their biological activity primary or secondary affects the natural functions of ecosystems, their stability and adversely affects the diversity of plant and animal species living in these communities. The presented thesis is focused on detection of two groups of biologically active substances present in the aquatic environment. The first group is steroidal estrogens, which are naturally produced by human and animal or targeted manufactured and released into the aquatic ecosystem from disparate sources. The second group is cyanobacterial toxins, a biologically active chemical substances naturally produced by different species of cyanobacteria as a result of exces
Vedoucí práce: Zdeněk Šimek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: adsorpce; estrogeny; povrchové vody; sedimenty; toxiny; adsorption; estrogens; sediments; surface waters; toxins; disertace; dissertations