Chování mikročástic ozářených laserovými svazky - Chvátal, Lukáš (2017)
Přenos hybnosti světela na mikroskopické objekty lze popsat klasickou teorií elektromagnetismu. Pro účely simulace chování samostatných částic, či jejich agregátů, poté co jsou ozářeny rozličně tvarovanými laserovými svazky, a rovněž k určení jejich rovnovážných konfigurací, vyvinuli jsme model založený na teorii rozptylu na mnoha částicích, implementovali jej do podoby výpočetního programu a užili jej pro několik vybraných problémů z oblasti mikromanipulace.