Spruce and pine needles as passive samplers and tools for assessing the genotoxic effect of atmospheric contaminants - Baráková, Daniela (2017)
V průmyslově vyspělých zemích je do životního prostředí nepřetržitě uvolňováno velké množství chemických látek. Ty jsou poté distribuovány v různých složkách životního prostředí (vzduch, voda, půda a biota), kde mohou být degradovány, přeměněny nebo uloženy. Jedna skupina těchto chemických látek jsou perzistentní organické látky (POPs). Jsou nebezpečné pro živé organismy kvůli jejich karcinogenním, mutagenním, teratogenním, neurotoxickým či imunosupresivním vlastnostem. Tyto sloučeniny mají obecně tendenci setrvávat v prostředí po dlouhou dobu a podléhají dálkovému transportu, mohou být akumulovány v lipidových tkáních se schopností biomagnifikace v potravních řetězcích všech trofických úrovních. POPs v atmosféře jsou běžně monitorovány s využitím technik aktivního a pasivního vzorkování ovzduší. Další možnou metodou pro vzorkování ovzduší je použití rostlin charakteristických pro danou vzorkovanou oblast. Biomonitoring kvality ovzduší s použitím vegetace je efektivním, levnějším a ...