Dispoziční pravomoc zaměstnavatele - Horecký, Jan (2017)
Dispoziční pravomoc zaměstnavatele patří k ústřednímu atributu postavení zaměstnavatele, který mu umožňuje řídit práci zaměstnance, organizovat činnost a dosahovat zamýšlených podnikatelských cílů. Rozsah dispoziční pravomoci není vždy stejný. Souvisí s charakterem zaměstnavatele (soukromí vs. veřejný sektor), s kategoriemi dotčených zaměstnanců (mladiství, ženy, osoby pečující o malé děti) a je proměnlivý v čase. Vymezení základního rozsahu dispoziční pravomoci souvisí s obsahem pracovní smlouvy a formulací obligatorních a fakultativních náležitostí. Odvíjí se proto od autonomie vůle stran. Předložený text pojednává o dispoziční pravomoci, jejím určení, limitech a předkládá některá řešení k praktickým otázkám.