Zabezpečení zaměstnanců při pracovním úrazu a nemoci z povolání - Halíř, Jakub (2017)
Tématem této práce je zabezpečení zaměstnanců při pracovním úrazu a nemoci z povolání. Zvláště se práce zaměřuje na budoucí institucionální zabezpečení, tedy nastavení principů nároků zaměstnance, financování a nositele systému. Téma zohledňuje zejména neutěšený stav v této oblasti, která je stále založena na odpovědnosti zaměstnavatele k náhradě újmy. Jsou nastíněny možné varianty řešení, které jsou následně vyhodnoceny s ohledem na dopad na zaměstnance, zaměstnavatele ale i na státní rozpočet a legislativu. Výsledek této práce umožňuje zvolit vhodnou variantu budoucí právní úpravy úrazového pojištění zaměstnanců.