Hydrogeochemistry of dripwaters in selected caves of Moravian Karst - Pracný, Pavel (2017)
Krasové vody představují důležitý činitel při vzniku speleotém. Tyto jeskynní sedimenty jsou významným zdrojem proxy dat (např. stabilní isotopy, stopové prvky, přírůstkové linie) o environmentálních podmínkách v době svého vzniku. Pro lepší pochopení vazeb mezi proxy daty a klimatem je důležité studium recentních krasových procesů. Hydrogeochemické vlastnosti skapových vod a PCO2 v Punkevních jeskyních (Moravský kras) byly studovány dvakrát měsíčně od února 2012 do března 2013. Dodatečné vzorky pro izotopické analýzy byly odebrány v dubnu a listopadu 2014. V Punkevních jeskyních byl identifikován anomální skap s výrazně odlišnými vlastnostmi ve srovnání s běžnými skapy v této i jiných jeskyních Moravského krasu. Anomální skap vykazuje nízké přesycení ke kalcitu SIcalcite ~ 0,14±0,11 (směrodatná odchylka) a nízkou specifickou vodivost 297±22,2 μS cm−1 a zvýšené hodnoty δ13C (−7,85 až −8,35 ‰ VPDB), poměru Mg/Ca x 1000 (45,7±3,3) a poměru Sr/Ca x 1000 (0,65±0,06).