Regulation of structure-specific endonucleases - Sisáková, Alexandra (2017)
Homológna rekombinácia je opravný mechanizmus podieľajúci sa na udržovaní stability genómu opravou dvojreťazcových zlomov na DNA. Táto cesta zahŕňa množstvo rôznych faktorov, vrátane štruktúrne-špecifických nukleáz, ktoré sú nevyhnutné pre štiepenie medziproduktov DNA vznikajúcich počas opravy a DNA replikácie. Nukleázy, ako aj ďalšie enzýmy musia byť presne regulované, čo je umožnené v mnohých prípadoch prostredníctvom proteín-proteínových interakcií. Okrem toho, regulácia nukleázovej aktivity našla potenciálne využitie v protinádorovej terapii v kontexte syntetickej letality. V dizertačnej práci sme sa zamerali na endonukleázy yMus81-Mms4 (MUS81-EME1 u ľudí) a MRE11.