Úloha exprese proteinů AGR2 a AGR3 v nádorové buňce jako odpověď na stres - Matoulková, Eva (2017)
Jedním z nově studovaných mechanismů regulace genové exprese nádorových onkogenů jsou mechanismy spojené s nekódujícími oblastmi mRNA, tzv. nepřekládanými oblastmi (UTR, untranslated regions). Zatímco 5´UTR ovlivňuje především translaci, 3´UTR oblast je zodpovědná za stabilitu mRNA, její buněčnou lokalizaci a stejně jako 5´UTR reguluje efektivitu translace. Obě oblasti obsahují řadu regulačních sekvencí, ať už s inhibičním nebo stimulačním efektem. Během evoluce či v důsledku dalších biologických procesů často dochází ke ztrátám těchto nekódujících oblastí a s tím jsou následně spojeny změny expresních profilů dotčených genů. Studium regulace exprese se v současnosti zaměřuje především na nekódující oblast 3´UTR, na které je lokalizována řada inhibičních regulačních míst. Změny v délce 3´UTR, v nukleotidové sekvenci, možná translokace 3´UTR v rámci transkriptomu nebo úplná ztráta 3´UTR umožňují tvorbu specifických sestřihových variant mRNA lišících se navzájem nejen délkou a přítomnost