Regionálně-geografická diferenciace hazardu v ČR - Fiedor, David (2017)
Disertační práce se zabývá prostorovou diferenciací hazardu na území České republiky, která patří mezi státy s nejvyšším relativním počtem provozovaných hracích zařízení na světě. Primárním cílem předkládané práce je analyzovat a interpretovat základní geografické aspekty hazardních her na území České republiky. Ačkoliv práce zachycuje dlouhodobý vývoj jednotlivých druhů hazardních her, největší pozornost je věnována období 2005-2015, ve kterém došlo k výrazným legislativním změnám. Jednak se kompletně změnil systém finančních odvodů, jednak bylo obcím přiznáno právo na regulaci všech typů hracích zařízení a kasinových sázkových her. Hazard a jeho vybrané aspekty jsou hodnoceny na všech měřítkových úrovních, tj. na úrovni mezinárodní, krajské, správních obvodů obcí s rozšířenou působností i samotných obcí a jejich vnitřních struktur (zaměřeno na Olomouc, město s dlouhodobě vysokým počtem hracích zařízení).