Úvodní výklad fyziky mikrosvěta - Novotný, Miroslav (2017)
Abstrakt Cílem této disertační práce je vypracovat text, který by mohl být používán studenty středních škol jako alternativní studijní text v jejich studiu fyziky mikrosvěta. K dosažení tohoto cíle byla vybrána jako hlavní následující témata: přímý experimentální důkaz existence molekul/atomů, rovnovážné tepelné záření, fotoelektrický jev, Comptonův jev, objevy elektronu, protonu, neutronu, objev atomového jádra, Bohrův model atomu vodíku, rozšíření Bohrovy teorie o eliptické trajektorie, kvantová čísla, elektronový obal atomu, rentgenová atomová spektra, atomové jádro a radioaktivita. Doplňujícími tématy jsou Avogadrův zákon a hmotnostní spektroskopie. Práce obsahuje také tři podpůrné kapitoly. V nich jsou odvozeny rovnice elipsy a hyperboly v polárních souřadnicích, zaveden vektorový součin, vysvětlena derivace skalárních složek vektoru podle času a odvozeny rovnice trajektorií nabité částice v centrálním poli elektrické síly.