K větší slávě Boží i pro potěchu Múz. Podoby klášterní hudební kultury v českých zemích 17. a 18. století na příkladu benediktinů - Žůrek, Pavel, 1979- (2017)
V rámci práce jsou učiněny vhledy do hudební kultury benediktinských klášterních institucí v českých zemích, a to převážně na příkladu rajhradského kláštera od konce 30. let 17. století do konce 18. století s jednotlivými exkurzy do hudební kultury a provozu břevnovského a broumovského kláštera. Jako kritérium členění jsem zvolil chronologické hledisko kombinované se zaměřením na jednotlivé problémové okruhy, které zkoumání bendiktinských klášterů jako hudebních institucí přináší, ale také na výběr významných osobností zde působících v klášteře či osobností z vnějšku majících vliv na utváření tohoto typu kultury. Vzhledem k provázanosti klášterů dobové kongregace českých zemí (Břevnov, Broumov, Police nad Metují, Praha, Sv. Jan pod Skalou, Sázava, Kladruby a Rajhrad) a na základě pramenných výzkumů prokázané zvláště úzké vazby rajhradského kláštera na břevnovský a broumovský klášter patrné v personální a kulturní oblasti je využito vybraných pramenů z těchto institucí nejen ke komparac