P. Gunther Jacob OSB (1685 - 1734), život a dílo - Hugo, Robert, 1962- (2017)
P. Gunther Jacob OSB není zcela neznámým pojmem v oblasti barokní hudby českých zemí. V porovnání s jinými českými barokními autory je ale pouze okrajovým zjevem. Poslední kdo mu věnoval soustavnou pozornost byl Emilián Trolda v roce 1915. Vzhledem ke skutečnosti, že o Jacobovi za sto let nebylo publikováno téměř nic nového, současné studium hudebních i nehudebních pramenů přineslo některé překvapující výsledky. Jacob byl činný i jako apoštolský notář a této funkci zapisoval například zprávy z některých vizitací. Existuje mnoho rukopisů opatřených vlastnoručním podpisem a pečetí. V hudební analýze jsme se pokusili vyhnout prostému popisu skladeb a zaměřili jsme se na typické znaky melodie, harmonie a kontrapunktu. Snažili jsme se také ukázat, že Jacobovy hudební extravagance, včetně paralelismů, byly zřejmě vědomé a že odsudky některých badatelů druhé poloviny 20. století jsou neopodstatněné