Implementace bazální stimulace v Domově pro osoby se zdravotním postižením - Přerovská, Jana; Schneiderová, Michaela; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2017)
Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, jejichž obsah popisuje problematiku implementace bazální stimulace v Domově pro osoby se zdravotním postižením. První (teoretická) část se zaměřuje na charakteristiku bazální stimulace, vznik a rozvoj konceptu, hlavní myšlenky a cíle. Poté následuje rozdělení bazální stimulace na základní a nástavbové prvky. Druhá (empirická) část je založena na kvalitativním výzkumu případové studie, pomocí biografické anamnézy, pozorování, rozhovoru. Cílem práce je popsat jednotlivé klienty a prvky bazální stimulace, které se používají v praxi a potvrdit jejich vliv na růst vnímání u klientů s mentálním a kombinovaným postižením.
The bachelor thesis is divided into two parts where the implementation of basal stimulation in Home for people with disabilities is described. The first (theoretical) part focuses on the characteristics of basal stimulation, formation and development of the concept as well as the main ideas and objectives. After that, the division of basal stimulation into base and extension components is described. The second (empiric) part of the thesis is based on a qualitative case study research using biographical anamnesis, observation and interviews. The aim of the thesis is to describe individual clients and the elements of basal stimulation that are used in practice and to confirm the impact of those elements on the growth of perception of the clients with mental and combined disabilities.
Vedoucí práce: Michaela Schneiderová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: bazální stimulace; zdravotní postižení; basal stimulation; health disabilities; bakalářské práce; bachelor's theses