Mechanická srdeční podpora z pohledu sestry - Svejkovská, Marie (2017)
ANOTACE Příjmení a jméno autora: Bc. Svejkovská Marie Instituce: Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Název práce: Mechanická srdeční podpora z pohledu sestry Vedoucí práce: PhDr. Olga Suková Počet stran: 143 Počet příloh: 12 Rok obhajoby: 2017 Klíčová slova: srdeční selhání, mechanická srdeční podpora, pooperační monitoring, všeobecná sestra, ošetřovatelská péče Souhrn: Diplomová práce je svým obsahem rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá problematikou mechanických srdečních podpor (definice srdečního selhání, typy mechanických srdečních podpor, pooperační monitoring) a také specifickou ošetřovatelskou péčí o pacienty s implantovanou mechanickou srdeční podporou. Empirická část byla zpracována na podkladě nestandardizovaného (originálního) dotazníkového šetření jako jedné z metod kvantitativního průzkumu. Jejím cílem bylo zjistit úroveň odborných znalostí sester o mechanických srdečních podporách a také, zda mají sestry obavy o pacienty pečovat a jaké jsou příčiny jejich obav.