Znalosti všeobecných sester o problematice klostridiové infekce - Bursíková, Olga; Juřeníková, Petra, 1968-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou klostridiové infekce, která představuje významný zdravotnický problém a nabývá stále většího významu jako původce nozokomiálních infekcí. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na charakteristiku původce, epidemiologii, patogenezi, klinický obraz, diagnostiku, léčbu a prevenci onemocnění. Nedílnou součástí je i specifická ošetřovatelská péče o pacienta s tímto infekčním onemocněním a vzdělávání sester v této problematice. Praktická část diplomové práce zjišťuje znalosti všeobecných sester v péči o pacienta s klostridiovou infekcí na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačním oddělení pomocí kvantitativního dotazníkového šetření.
The submitted master’s thesis deals with the topic of clostridial infections that represent a major sanitary problem and become increasingly important as an agent of nosocomial infections. The theoretical part of the thesis focuses on the characteristics of this infectious agent, epidemiology, pathogenesis, clinical picture, diagnostics, therapy and prevention of the disease. A specific nursing care of patients suffering from this infectious disease and education of nurses in this field form an integral part of the thesis The practical part of the master’s thesis detects knowledge of general nurses about the nursing care of patient with clostridial infection at Intensive Care Units and Anaesthesiology and Resuscitation Units through quantitative questionnaire survey.
Vedoucí práce: Petra Juřeníková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: diplomové práce; master's theses; Clostridium difficile; Cross Infection; Diarrhea; Vancomycin; Clostridioides difficile -- klasifikace; Clostridioides difficile -- patogenita; infekce spojené se zdravotní péčí; průjem; vankomycin