Maligní hypertermie z pohledu sestry pracující v anesteziologii - Hudcová, Hana (2017)
Maligní hypertermie je vzácné onemocnění a patří k nejobávanějším a nejzávažnějším komplikacím v anesteziologii. Diplomová práce mapuje úroveň informovanosti a zdroj informací sester pracujících v anesteziologii o maligní hypertermii a jejich zkušenosti s ošetřovatelskou péčí o pacienty s dispozicí k maligní hypertermii. Teoretická část se zabývá základní charakteristikou maligní hypertermie a dále problematikou anestezie u pacientů s dispozicí k maligní hypertermii. Výzkumné šetření proběhlo formou kvantitativní výzkumné metody. Z výsledků práce vyplývá, že byl prokázán vliv na informovanost sester pracujících v anesteziologii o maligní hypertermii s ohledem na jejich dosažené vzdělání, délku praxe v anesteziologii a typ zdravotnického zařízení, kde pracují. Diplomová práce poslouží jako zdroj ucelených informací o maligní hypertermii. Součástí diplomové práce je informační materiál s postupy péče o pacienta s dispozicí k maligní hypertermii na operačním sále.