Péče o intubovaného pacienta v prevenci vzniku ventilátorové pneumonie - Trávníček, Robert (2017)
Cílem diplomové práce je zmapovat teoretické a oborové znalosti ventilátorové pneumonie z řad všeobecných sester a zdravotnických záchranářů, kteří poskytují vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči endotracheálně intubovaným pacientům na pracovištích intenzivní medicíny. Předmětem teoretické části je výčet všeobecných informací problematiky ventilátorové pneumonie, souvisejících faktorů jejího vzniku a preventivních postupů přispívajících v její eliminaci. Konspektem empirické části je analýza a interpretace výsledků dotazníkového šetření zaměřeného na teoretické znalosti, deklarovanou aplikaci doporučených ošetřovatelských postupů v prevenci vzniku VAP a jejich schopností implementovat získané poznatky do praxe.