Polytrauma jako následek dopravní nehody v osobním automobilu nebo na motocyklu - Šrámková, Lenka, 1988-; Kyasová, Miroslava, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou polytraumatu, jako následku dopravní nehody. Zkoumá rozdíly mezi polytrauma způsobené v automobilu a na motocyklu. Cílem práce bylo analyzovat data ze zdravotnické dokumentace. Zjistit, které tělní systémy jsou nejvíce poškozeny, zda cestující používájí bezbečnostních prvků, jestli determinaty mají vliv na vznik a závažnost polytrauma. Kličovým bodem práce je kvantitativní výzkum. První část práce vysvětluje čtěnáři mechanismy úrazů, nastiňuje léčbu o polytraumatizované pacienty. Seznamuje s bezbečnostními prvky. Dosažené výsledky jsou srovnány s jinými výzkumy na obdobné téma.
Diploma thesis deals with the issue of polytrauma as a consequence of a traffic accident. It examines the differences between polytrauma caused in the car and on the motorcycle. The aim of this work was to analyse data from the medical documentation, find out which body systems are the most damaged, whether the passengers use the safety features and if the determinants have an effect on the origin and severity of polytrauma. The key point of the diploma thesis is a quantitative research. The first part of the thesis explains mechanism of the injuries to the reader and outlines the treatment for polytraumatized patients. It acquaints with the safety features. The obtained results are compared with other researches on a similar topic.
Vedoucí práce: Miroslava Kyasová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: bezpečnostní prvky; dopravní nehody; polytrauma; security features; Accidents, Traffic; Multiple Trauma; diplomové práce; master's theses