Polytrauma jako následek dopravní nehody v osobním automobilu nebo na motocyklu - Šrámková, Lenka, 1988- (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou polytraumatu, jako následku dopravní nehody. Zkoumá rozdíly mezi polytrauma způsobené v automobilu a na motocyklu. Cílem práce bylo analyzovat data ze zdravotnické dokumentace. Zjistit, které tělní systémy jsou nejvíce poškozeny, zda cestující používájí bezbečnostních prvků, jestli determinaty mají vliv na vznik a závažnost polytrauma. Kličovým bodem práce je kvantitativní výzkum. První část práce vysvětluje čtěnáři mechanismy úrazů, nastiňuje léčbu o polytraumatizované pacienty. Seznamuje s bezbečnostními prvky. Dosažené výsledky jsou srovnány s jinými výzkumy na obdobné téma.