Ošetřovatelská péče o dětského pacienta se zevní komorovou drenáží - Stelmaščuková, Jana (2017)
Diplomová práce zjišťuje kvalitu poskytované ošetřovatelské péče u dětských pacientů se zevní komorovou drenáží na pracovištích, na kterých se tito pacienti rutinně nehospitalizují. Teoretická část je věnována problematice intrakraniální hypertenze a hydrocefalu, jako nejčastějšímu důvodu indikace zavedení drenážního systému, jeho léčbě, možným komplikacím léčby a zásadám v péči o pacienty se zevní komorovou drenáží. V empirické části jsou analyzována a interpretována získaná data z rozhovorů a pozorování pracovníků, kteří se nepravidelně setkávají s těmito pacienty, mapují jejich teoretické vědomosti a praktické dovednosti. Zjišťují, zda je pacientům poskytovaná odborná a kvalitní péče.