Odlišnosti v poskytování ošetřovatelské péče o pacienta na umělé plicní ventilaci mezi sestrou specialistkou a všeobecnou sestrou - Juřena, Zdeněk (2017)
Cílem diplomové práce je poukázat na ošetřovatelskou péči o pacienta na umělé plicní ventilaci a praktické dovednosti všeobecných a specializovaných sester na oddělení ARO/JIP a zaměřit se na odlišnosti v poskytování péče o tyto pacienty. Práce je rozdělena na teoretickou a průzkumnou část. V teoretické části se zabýváme specializovanou ošetřovatelskou péči na ARO/JIP, možnostech vzdělávání sester a jejich kompetencemi a umělou plicní ventilací všeobecně, tzn. co je to umělá plicní ventilace, ventilační režimy a možnosti zajištění dýchacích cest. V průzkumné části využíváme metodu pozorování, kterou chceme poukázat na odlišnosti v poskytování ošetřovatelské péče o pacienta na umělé plicní ventilaci mezi sestrou specialistkou a všeobecnou sestrou.