Výskyt katétrových sepsí u pacientů se zavedeným centrálním žilním katétrem - Brojáčová, Danka (2017)
Diplomová práce popisuje vznik katétrové sepse v souvislosti se zavedeným centrálním žilním katétrem u pacientů s hematoonkologickým onemocněním. Výzkumné šetření probíhalo na jednotce intenzivní péče. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Pro sběr dat byl použit vytvořený formulář. Analýza získaných dat a jejich interpretace poskytuje data o vzniku katétrové sepse v souvislosti s aplikovanou léčbou a celkovým stavem pacienta sledované skupiny. Cílem práce bylo zjistit souvislost mezi vznikem katétrové sepse a rizikovými faktory, kterými byly povrchová úprava (stříbro), počet lumenů, místo zavedení katétru, aplikace chemoterapie, naléhavost hospitalizace a výsledek vstupních kultivačních vyšetření. Souvislost nebyla prokázána ani v jednom případě.