Ovlivnění kvality života pacientů s fibrilací síní na Marcoumar a Warfarinu po přechodu na nová perorální antikoagulancia - Malčicová, Jana (2017)
Diplomová práce se zabývá kvalitou života pacientů s fibrilací síní, kteří byli převedeni z Marcoumar/Warfarinu na nová perorální antikoagulancia. Cílem práce bylo zjistit, zda onemocnění fibrilace síní ovlivňuje kvalitu života pacientů a odhalit omezení spojená s užíváním Marcoumar/Warfarinu a NOAK. Teoretická část obsahuje stručný popis převodního systému srdečního. Podrobněji je popsáno samotné onemocnění fibrilace síní, antikoagulační léčba a závěrečná kapitola je věnována kvalitě života. Výzkumná část práce byla provedena formou kvalitativního šetření, prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Získaná data byla zpracována technikou otevřeného kódování. Z výzkumného šetření vyplývá, že fibrilace síní má vliv na každodenní život pacientů a tím pádem i na kvalitu jejich života.