Eliminační metody včetně FPSA z pohledu sestry - Ševelová, Zuzana (2017)
Diplomová práce je zaměřena na znalosti a obavy sester z kontinuálních eliminačních metod, včetně eliminační metody FPSA prováděné na přístroji Prometheus. Znalosti i obavy jsou porovnávány s délkou praxe sester, jejich vzděláním a kurzy, které absolvovaly na téma dané problematiky. V teoretické části je stručně charakterizováno renální selhání, dále se práce již věnuje eliminačním metodám. Prostor je věnován také nezbytnému vybavení CRRT, ošetřovatelské péči o pacienta napojeného na CRRT a akutním komplikacím, které se mohou při eliminačních metodách vyskytnout. Druhá část je věnovaná jaternímu selhání a terapii pomocí eliminačního přístroje Prometheus; kde je stručně charakterizován princip metody, její indikace a kontraindikace. Empirická část, je zaměřena na analýzu výsledků dotazníkového šetření, kde jsou vyhodnocovány především znalosti a obavy sester ve výše uvedených oblastech.