Pojem Do Not Resuscitate a omezená terapie v intenzivní péči - Čížová, Zuzana (2017)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku DNR, tedy nezahájení resuscitace pacienta a omezené terapie. Práce se skládá ze dvou částí a to teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje kapitolu o KPR a její historii, terminologii, příčinách zástavy oběhu, BLS a ALS. Dále pojednává o DNR problematice, tedy definici pojmů, eutanazii, dříve vysloveném přání a omezení terapie. Hlavním cílem bylo zjistit povědomí sester o DNR a také, zda mají v dokumentaci místo pro označení pacienta s DNR. Mezi dalšími cíli bylo zjistit, zda se někdy sestry setkaly na svém oddělení s rozhodnutím o DNR u pacienta ve své péči. Dále zjistit, kdo by měl, dle sester, rozhodnout o postupu DNR a v neposlední řadě zjistit, jaký mají sestry názor na zaznamenání informací o postupu DNR ve zdravotnické dokumentaci.