Trestná činnost z nenávisti de lege lata a de lege ferenda - některé hmotně právní aspekty - Kalibová, Klára, 1981- (2017)
Dizertace se věnuje konceptualizaci trestných činů z nenávisti v českém, evropském i mezinárodním kontextu. Na základě analýzy právních norem a vzorku téměř sta rozsudků obecných soudů jsou popsány nedostatky vnitrostátní úpravy i aplikační praxe. Přístupem zaměřeným na oběť bylo zjištěno, že současná právní úprava neposkytuje ochranu lidem ohroženým násilím z nenávisti, kteří jsou považováni za zvlášť zranitelné nebo jejichž ochrana je vyžadována antidiskriminačními normami, a tedy jejich specifická ochrana je potřebná. Závěrem je navržena změna terminologie i představena ochrana de lege ferenda.