Development of non-invasive point-of-care sampling and analysis of biological fluids - Greguš, Michal (2017)
Táto práca si kladie za cieľ vývoj takých nových neinvazívnych metód odberov vzoriek v point-of-care diagnostike, ktoré značne znížia pacientove zaťaženie a stres spojený s odberom vzoriek. Výskum je primárne zameraný na neinvazívne biologické vzorky (napríklad kondenzát vydychovaného dychu, alebo pot) a praktický význam je demonštrovaný na monitorovaní biomarkerov pľúcnych chorôb. Okrem iného bola skonštruovaná prenosná kapilárna elektroforéza, schopná pracovať s minimálnym množstvom vzorky a vybavená bezkontaktnou vodivostnou detekciou a boli stanovené aj malé anorganické a organické molekuly a metabolity s potenciálom pre medicínsku diagnostiku.