Legitimní očekávání v občanském právu - Bílková, Jana (2017)
Ochrana občanských práv je spjata s legitimním očekáváním fyzických a právnických osob, majícím relevanci ve vztahu k soudu jako ukazatel spravedlivého a rozumného řešení právního případu. Legitimní očekávání je principem odvozeným od právní jistoty a důvěry v právo. Není spojeno pouze s nezbytnou předvídatelností soudního rozhodování, avšak působí i jako nástroj soudcovského výkladu a dotváření práva. Jedná se o princip, kterým civilní soudy argumentují v rámci interpretace a aplikace práva, aby dosáhly spravedlivého rozhodnutí ve složitých případech.