Kompetenční spory mezi civilními a správními soudy - Šuláková, Martina, 1984- (2017)
Disertační práce pojednává o problematice kompetenčních sporů mezi civilními a správními soudy z pohledu právní teorie, práva procesního a právní praxe. Práce přibližuje zvolenou koncepci správního soudnictví v porovnání s ostatními evropskými zeměmi, hodnotí právní úpravu části V. o s. ř. a procesní úpravu kompetenčních sporů, analyzuje jednotlivé teoretické metody právního dualismu, a přináší přehled judikatorní praxe v oblasti kompetenčních sporů v České republice a ve Francii. Cílem disertační práce bylo najít vhodné diferenciační kriterium a určit jeho obsah tak, aby vedlo ke spolehlivému rozlišení soukromoprávních a veřejnoprávních vztahů a potažmo k určení příslušného civilního či správního soudu. Tímto základním kriteriem je nadřízené postavení účastníka právního vztahu vůči druhému z titulu výkonu veřejné moci jemu svěřené.