Sledování přítomnosti kvasinek v močovém sedimentu u pacientů s diabetem mellitus - Křížová, Lucie (2017)
Chemické vyšetření moči a analýza močového sedimentu patří mezi běžné základní laboratorní vyšetření, kterým lze rychle a snadno zjistit funkčnost ledvin a infekci močových cest. Při vyšetření močového sedimentu je možno zachytit přítomnost kvasinek, které se často objevují u pacientů s diabetem mellitus. Cílem této práce bylo najít, zda je přítomnost kvasinek podmíněna současným výskytem glukózy v moči. Dále se práce zaměřila na ověření spolehlivosti analyzátoru, který pracuje na principu průtokové cytometrie, při detekci kvasinek.