Vliv počtu trombocytů na vyšetření indukované agregace trombocytů - Kadlečíková, Klára; Štěpařová, Andrea; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2017)
Tato práce se zabývá otázkou, zda má počet trombocytů v pacientských vzorcích zásadní vliv na vyšetření indukované agregace trombocytů. Vyšetření indukované agregace trombocytů patří mezi speciální koagulační testy, vyšetřující primární hemostázu. Pro fyziologickou hemostázu je správná funkce trombocytů zásadní. Toto vyšetření slouží ke stanovení agregační schopnosti trombocytů, což je velmi důležitá funkce trombocytu zajištující tvorbu primární cévní zátky. Při vyšetření se využívá přirozených induktorů agregace (ADP, kolagen, epinefrin, kyselina arachidonová a další) k in vitro navození této reakce, a zjištění její správnosti. Ve funkcích trombocytů se vyskytuje řada poruch, které mohou vést až k život ohrožujícím stavům, proto je jejich správná diagnostika velmi důležitá.
This dissertation deal with question if a number of thrombocytes in patients samples has essential effect on examination of induced aggregation of thrombocytes. Examination of induced aggregation of thrombocytes belong to special aggregation tests which characterized primary haemostasis. For physiological haemostasis is right function of thrombocytes essential. This examination is used to determined aggregation ability of thrombocytes and it is very important function of thrombocyte for primary blood clotting. At examination we apply natural inductors of aggregation (ADP, collagen, epinephrine, arachidonic acid and others) for starting in vitro reaction and validating their right function. In functions of thrombocytes could be a lot of disorders which can lead to death, so their diagnostics are very important.
Vedoucí práce: Andrea Štěpařová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: agregace trombocytů; agregometr APACT 4004; trombocytopenie; trombocyty -- fyziologie; Blood Platelets; Platelet Aggregation; Thrombocytopenia; bakalářské práce; bachelor's theses