Funkční klasifikace obcí České socialistické republiky : (ekonomická struktura obcí ČSR podle pracovních příležitostí) - Láznička, Zdeněk, 1911-1974 (Rozpravy Československé akademie věd. Řada matematických a přírodních věd ;, 1974)
Pokus o funkční klasifikaci obcí ČSR, provedený na základě bilance pracovních příležitostí, je podle autorova mínění nezbytným předpokladem pro další rozpracování zvláštních funkcí sídel. Autor uvádí funkční typy obcí a jejich zastoupení v ČSR, zkoumá vztah funkčních typů obcí k velikosti obcí a jejich střediskové a obytné funkci. Podává podrobnější charakteristiku jednotlivých typů, všímá si funkčních typů měst, postavení sídelně geografické rajonizace v rámci ekonomicko-geografické rajonizace a geografického rozšíření funkčních typů