Evorzní tvary v Čechách a jejich geneze - Balatka, Břetislav, 1931-2025 (Rozpravy Československé akademie věd. Řada matematických a přírodních věd ;, 1977)
Práce popisuje tzv. obří hrnce, mikroformy vzniklé turbulentní erozní činností proudící vody. Jsou to většinou prohlubeniny oválného nebo kruhového půdorysu o průměru a hloubce od několika cm až do desítek metrů. Otázce regionálního rozšíření a genezi těchto útvarů byla dosud věnována malá pozornost, proto se autoři snaží shrnout výsledky svých výzkumů v českých tocích a provést typizaci obřích hrnců.