Ravenna: Sedes Imperii and Artistic Trajectories in the Late Antique Mediterranean (402-476) - Frantová, Zuzana, 1981- (2017)
Ravenna byla jedním z nejdůležitějších administrativních, politických a náboženských center pozdně antického období. Disertační práce se zaměřuje na období mezi přestěhováním císařského dvora do Ravenny v roce 402 až do sesazení posledního západořímského císaře Romula Augusta v roce 476, tj. na období, kdy byla sídlem západořímských císařů. Hlavní osu disertační práce tvoří výchozí přesvědčení autorky, že jednotlivé dochované příklady architektury se svou dekorací, sarkofágy a slonovinové nebo zlatnické předměty mohou být pochopeny nejen porozuměním historickému kontextu a ikonografii, ale také porozuměním jejich vlastní materialitě. Proto se práce zaměřuje především na řemeslníky samotné, na pokračující řemeslnou tradici nebo naopak její vědomé přerušování, stejně jako na způsoby, jakým se řemeslníci v pozdně antickém světě pohybovali a byli tak prostředníky vzájemných výměn a šíření technologií a uměleckých modelů. Kromě toho tato disertační práce představuje propojení mezi politikou