Checkpoint kinase 1 (CHK1); a pharmacological target in cancer - Samadder, Pounami (2017)
Stabilita genomu je klíčem ke zdravému životu. Ačkoli je genom pod neustálým vlivem faktorů poškozujících DNA, a to jak z vnějšího, tak i vnitřního prostředí buňky (buněčné metabolity, chyby při replikaci), vyvinuly se v buňkách opravné mechanismy, které udržují jeho integritu. Pokud poškození DNA nelze opravit, speciální buněčný mechanismus (DDR) aktivuje zastavení buněčného cyklu, případně indukuje apoptózu. Regulace buněčného cyklu vyvolaná poškozením DNA je kritickým bodem k zachování integrity genomu. Nezbytnou úlohu v tomto procesu hrají proteinové kinázy, jako je CHK1, které regulují vstup buněk do S a G2/M fáze buněčného cyklu. Současné studie ukazují, že zastavení buněčného cyklu může vést k vyšší citlivosti nádorových buněk k faktorům poškozujícím DNA. Inhibice funkce CHK1 by tak potenciálně mohla být využita k chemosenzitizaci buněk pomocí selektivních nízkomolekulárních látek s minimálními vedlejšími účinky. Nalezení takových inhibitorů by nejen pomohlo objasnit mechanismus