Checkpoint kinase 1 (CHK1); a pharmacological target in cancer /

Stabilita genomu je klíčem ke zdravému životu. Ačkoli je genom pod neustálým vlivem faktorů poškozujících DNA, a to jak z vnějšího, tak i vnitřního prostředí buňky (buněčné metabolity, chyby při replikaci), vyvinuly se v buňkách opravné mechanismy, které udržují jeho integritu. Pokud poškození DNA n...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Samadder, Pounami (Dissertant)
Other Authors: Krejčí, Lumír, 1972- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2017
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/404286/prif_d/
Cover Image
LEADER 06279ctm a22010337i 4500
001 MUB01006396806
003 CZ BrMU
005 20171213113448.0
008 170712s2017 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-01-15 
035 |a (ISMU-VSKP)225089 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035  |e rda 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616-006.04  |2 MRF 
100 1 |a Samadder, Pounami  |% UČO 404286  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Checkpoint kinase 1 (CHK1); farmakologický cíl u nádorů  |y eng 
245 1 0 |a Checkpoint kinase 1 (CHK1); a pharmacological target in cancer /  |c Pounami Samadder 
264 0 |c 2017 
300 |a 168 stran 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Lumír Krejčí 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017 
520 2 |a Stabilita genomu je klíčem ke zdravému životu. Ačkoli je genom pod neustálým vlivem faktorů poškozujících DNA, a to jak z vnějšího, tak i vnitřního prostředí buňky (buněčné metabolity, chyby při replikaci), vyvinuly se v buňkách opravné mechanismy, které udržují jeho integritu. Pokud poškození DNA nelze opravit, speciální buněčný mechanismus (DDR) aktivuje zastavení buněčného cyklu, případně indukuje apoptózu. Regulace buněčného cyklu vyvolaná poškozením DNA je kritickým bodem k zachování integrity genomu. Nezbytnou úlohu v tomto procesu hrají proteinové kinázy, jako je CHK1, které regulují vstup buněk do S a G2/M fáze buněčného cyklu. Současné studie ukazují, že zastavení buněčného cyklu může vést k vyšší citlivosti nádorových buněk k faktorům poškozujícím DNA. Inhibice funkce CHK1 by tak potenciálně mohla být využita k chemosenzitizaci buněk pomocí selektivních nízkomolekulárních látek s minimálními vedlejšími účinky. Nalezení takových inhibitorů by nejen pomohlo objasnit mechanismus  |% cze 
520 2 9 |a Genomic stability is key to healthy being. Although the genome is constantly challenged throughout its lifetime by external DNA damaging agents, and/or internal cell metabolism and replication errors, repair systems have highly evolved to safeguard the genome. However, if irreparable, the DNA damage and response (DDR) machinery induces cell cycle arrest and/or apoptosis. DNA damage induced cell cycle regulation is a crucial step to preserve genomic integrity. Cancer cells incur repair defects and survive mainly through reliance on checkpoints including Checkpoint kinase 1 (CHK1). CHK1 is a vital gatekeeper gene which regulates the entry of cells through S and G2/M phase. Cell cycle abrogation has been evidenced to sensitize specifically cancer cells to DNA damaging agents. Particularly, inhibition of CHK1 has been considered as an attractive chemo-sensitizing strategy. Hence, developing optimal strategies for targeting CHK1, especially to identify selective small-molecule inhibitors wi  |9 eng 
650 0 7 |a checkpoint kinasa 1  |2 czmesh 
650 0 7 |a maligní nádorová onemocnění  |7 ph170635  |2 czenas 
650 0 7 |a oprava DNA  |2 czmesh 
650 0 7 |a poškození DNA  |2 czmesh 
650 0 9 |a cancer  |2 eczenas 
650 0 2 |a DNA Damage 
650 0 2 |a DNA Repair 
650 0 2 |a Checkpoint Kinase 1 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Biochemie (čtyřleté)  |b Biomolekulární chemie  |c PřF D-BCH4 BIOM (BIOM)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Krejčí, Lumír,  |d 1972-  |7 xx0125663  |% UČO 18098  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Národní centrum pro výzkum biomolekul  |7 kn20100614011  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/404286/prif_d/ 
CAT |c 20170712  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170829  |l MUB01  |h 1151 
CAT |a FOLTYNOVA  |b 02  |c 20171213  |l MUB01  |h 1134 
CAT |c 20180115  |l MUB01  |h 1013 
CAT |c 20180202  |l MUB01  |h 1042 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180828  |l MUB01  |h 0911 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181106  |l MUB01  |h 0732 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 1433 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190228  |l MUB01  |h 1420 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190605  |l MUB01  |h 1343 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190620  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1212 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1219 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200123  |l MUB01  |h 1135 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200123  |l MUB01  |h 1137 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1848 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 1959 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201030  |l MUB01  |h 1126 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201030  |l MUB01  |h 1127 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201112  |l MUB01  |h 0515 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210217  |l MUB01  |h 2157 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210525  |l MUB01  |h 1148 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210525  |l MUB01  |h 1148 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1024 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2011 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1255 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210819  |l MUB01  |h 1812 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20220324  |l MUB01  |h 2121 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20220811  |l MUB01  |h 2150 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20220929  |l MUB01  |h 2119 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20221004  |l MUB01  |h 0159 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20221220  |l MUB01  |h 0137 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230228  |l MUB01  |h 0105 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230331  |l MUB01  |h 2353 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230331  |l MUB01  |h 2354 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230331  |l MUB01  |h 2355 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230730  |l MUB01  |h 2154 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230910  |l MUB01  |h 2311 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20231013  |l MUB01  |h 0910 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20231110  |l MUB01  |h 0959 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20231212  |l MUB01  |h 0014 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240313  |l MUB01  |h 0026 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240415  |l MUB01  |h 0036 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240519  |l MUB01  |h 0019 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-01-15 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-15151  |5 3285014966  |8 20171213  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20171213  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-15151  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD