Experimentální studium elektronových vlastností manganátů a elektrony stimulované desorpce - Kúkoľová, Anna (2017)
V Části I této práce studujeme elektronové vlastnosti manganátů La₁₋ySryMn₁₋ₓMₓO₃ (M = Cu, Co, Cr, Ga, Zn, Sc; x = 0.1) spektroskopickou elipsometrií v rozsahu energií 0.05 - 6.5 eV a teplot 5 - 372 K. Spektra optické vodivosti vykazují přechod izolátor-kov současně při feromagnetickém fázovém přechodu. Dielektrická funkce byla modelována dvěma Drudeho členy, z nichž byla určena koncentrace vodivostních elektronů. Redistribuce spektrální vahy mezi paramagnetickou a feromagnetickou fází vykazuje několik energetických oblastí přispívajících k vybudování vodivostní odezvy: polaronový pás okolo 1.5 eV a oblast wrong spin přechodu 3 - 5 eV. Teoretická studie elipsometrické citlivosti pro stanovení anizotropní optické odezvy hypotetické manganové supermříže je popsána v Části II. Jsou srovnány tři přístupy: mnoha-úhlová spektroskopická elipsometrie (VASE), interferencí zesilněná VASE a doplňení elipsometrických dat odrazivostí.