České menšinové školství v Československé republice. Ke každodennosti obecných škol v politickém okresu Ústí nad Labem - Šimáně, Michal, 1982- (2017)
Tématem dizertační práce je České obecné menšinové školství v období první Československé republiky. Autor ve své práci navazuje na dlouholetou historickou tradici zkoumání dějin českého/československého školství. Hlavním cílem dizertační práce je na základě historicko-pedagogického výzkumu poznat, popsat a interpretovat každodenní život českých obecných menšinových škol v období první Československé republiky v širším společensko-historickém kontextu. Každodenní život těchto škol přitom autor sleduje v politickém okresu Ústí nad Labem, který se nacházel v období první republiky v česko-německé jazykově smíšené oblasti. Autor k tématu přistupuje prostřednictvím historiografických přístupů makro- a mikrohistorie. Vedle těchto přístupů využívá i tradičních metod historického výzkumu či vizuální historii. Práce je založena na studiu dobových archivních pramenů, legislativy, analýze dobových periodik, fotografií a pamětí žáků menšinových škol. Historické prameny autor práce získal zejména