Využití mikrofluidiky při charakterizaci substrátové specificity halogenalkandehalogenas - Vašina, Michal (2017)
Mikrofluidika je rychle se rozvíjející obor, který zkoumá a využívá manipulaci s malými objemy tekutin, konkrétně s mikrolitry až femtolitry. V posledních patnácti letech mikrofluidika nachází využití v biochemii a příbuzných přírodních a biomedicínských vědách. Mezi hlavní přínosy, které mikrofluidika v této oblasti nabízí, patří výrazné snížení spotřeby vzorků a tím i snížení provozních nákladů, zrychlení analýzy, vyšší výkonnost a efektivnost analýz a vysoká kvalita výstupních dat. Mikrofluidní technologie se uplatňují např. u DNA sekvencování nové generace, digitálních variant polymerázové řetězové reakce, nebo pro krystalizaci proteinů. Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití mikrofluidiky pro kombinatorické studium specificity enzymatických reakcí. Teoretické kapitoly přibližují dosavadní znalosti z mikrofluidiky důležité pro porozumění experimentům a stručně charakterizují skupinu studovaných enzymů - halogenalkandehalogenasy. V experimentálních kapitolách je představena