Světelné vlny v deformovaném optickém vlákně - Stopka, Jan (2017)
V této práci se zabýváme šířením světla skrze multimódové optické vlákno a jeho změnou pod vlivem deformací vlákna. Předkládáme teoretický rámec pro popis šíření skrze segment ohnutého vlákna. Ukazujeme, že účinek ohybu může být popsán jako jednoduchý problém vlastních hodnot. Také zkoumáme účinek ohybu pro ideální parabolické vlákno a odvozujeme, že transformační matice je vysoce odolná vůči ohýbání vlákna. Dále ukazujeme, že tyto už tak malé změny v transformační matrici parabolických vláken mohou být zohledněny jako efektivní změna délky vlákna bez ohledu na to, jak složité konkrétní ohýbání je. Tyto teoretické předpovědi jsou podpořeny experimentálními výsledky, které potvrzují robustnost přenosu světla skrze deformovaná parabolická vlákna ve srovnání s~vlákny se skokovým profilem indexu lomu.