Spinové systémy s kvadrupólovým uspořádáním - Adamus, Petr (2017)
V této diplomové práci se zabýváme studiem izotropního bilineárního bikvadratického spin 1 modelu ve 2D systémech. Mezi uvažované typy mříže patří čtvercová, hexagonální, voštinová a kagome. Je prozkoumán variační fázový diagram, který obsahuje feromagnetickou, antiferomagnetickou, ferokvadrupólovou a antiferokvadrupólovou fázi. Pomocí přiblížení lineárních spinových vln jsou vypočtena spektra excitací. Dále byla provedena numerická exaktní diagonalizace na klastrech o velikosti až 16 spinů. Získané základní stavy byly zkoumány pomocí korelačních funkcí a spinové susceptibility.